Bebeklerde geçmeyen reflünün sebepleri

Uzun süredir farklı tedavilere rağmen bebeğinizin yaşadığı geçmeyen reflünün nedeninin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? devamı haberimizde...

Bebeklerde geçmeyen reflünün sebepleri

Uzun süredir farklı tedavilere rağmen bebeğinizin yaşadığı geçmeyen reflünün nedeninin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet bu mümkün! İnek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi bebeğin duyarlı olduğu gıdalardan uzak durmak şikayetleri hafifletebiliyor. Peki tedavisi mümkün mü? İşte yanıtları...

 

Reflü, mide içeriğinin midede kalması gerekirken yemek borusuna kaçması olarak biliniyor. Tıbbi adı ile Gastroösefageal reflü (GÖR) çocuklarda bir sindirim sistemi bozukluğu olsa da belirtileri ve sonuçları bakımından, vücudumuzda sindirim sistemi dışındaki organ ve sistemleri de ciddi biçimde etkileyebilmekte hatta ani bebek ölümlerine dahi neden olabilmektedir. Her kusmayı reflü olarak görmek elbette mümkün değildir. Çünkü kusma sağlıklı bebeklerde fizyolojik bir olaydır ve genellikle ilk iki yaş içinde kendiliğinden düzelir. Sadece tekrarlayan kusma olması bebeklerde reflü teşhisi için yeterli değildir. Beslenme sonrası kusmalar üç aydan küçük bebeklerin yarısında, 1 yaşına kadar üçte birinde görülür. Hatta bebeklerin %5-10'unda 1 yaşından sonra da devam eder. Fakat kusmalar geçmez ve sıklığı artarsa ya da bebek düzenli kilo almaz büyümesi etkilenirse gastroösefageal reflü (GÖR) hastalığı olarak değerlendirilmelidir.

 

BEBEĞİNİZDE YEME REDDİ VARSA...

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu reflü hastalığı olan bebeklerde mama reddi, ağlama, huzursuzluk, bulantı, fışkırır şeklinde kusma, normal kilo alımının olmaması gibi şikayetlerin görülebildiğini, bebeklerde beslenme güçlüğünün en sık nedenlerinin reflü hastalığı ve besin alerjileri olduğunu söyledi. Kanlı kaka, aşırı ağlama, huzursuzluk, kusma, kabızlık, karın ağrısı, büyüme ve beslenme güçlüklerinin besin alerjilerinde temel belirtiler olduğunu ifade eden Nacaroğlu, "Hem besin alerjilerinde hem de reflü hastalığında klinik bulgular aynı olabilir. Besin alerjisinin bazı tiplerinde yemek borusu, alerjiye özgü hücrelerle iltihaplanır. Mama yemek borusundan geçerken acı verdiği için çocuk yemeği görünce ağlamaya başlar. Bu durumda reflü düşünülüp tedavi verilmektedir ancak neden olan alerjik besinler elimine edilmedikçe reflü tedavisi ile şifa sağlanamaz. Besin alerjilerinden sorumlu başlıca gıdaları inek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri olarak sıralayabiliriz. Reflü tanısı konulmuş bebeklerin birçoğunda tedaviye gerek duyulmaz. Ancak reflü şiddetli ise ve bebeğin büyümesi etkileniyor ise tedaviye başlanır. Ciddi reflüsü olan ve tedavi ile düzelmeyen bebeklerde besin alerjisi olduğu düşünülür ve mutlaka bir uzmana danışılması gerekir" diye konuştu.

 

Nacaroğlu, yetişkinlerde de olduğu gibi reflü tedavisine öncelikle yaşam şeklinde ve beslenmede değişiklik yapılarak başlandığını ve aşağıdaki tavsiyelerin fayda sağlayabileceğini ifade etti:

Bebeklerin beslendikten sonra gazının çıkarılması ve hemen yatırılmaması,
Yatak başının yaklaşık 30-40 derece kadar kaldırılması faydalı olacaktır.
Emzik kullanımı mide boşalımını artırdığı için reflüyü azaltabilir.
Mama alan bebeklere antireflü mamalar verildiğinde reflü azalabilir.
Anne sütü alanlara kıvam arttırıcı verilerek reflü azaltılabilir.
Yatış pozisyonu olarak yüz üstü yatış sırtüstüne göre reflüyü azalttığı gösterilmiştir. Ancak ani bebek ölümüne yüz üstü yatış sebep olduğundan çok dikkatli olunmalıdır.
Evde sigara içilmemelidir.
Anne sütü veren annelerin kafein ve çikolata gibi yiyecekleri çok tüketmemeleri gerekir.
Daha büyük çocuklarda çikolata, kafein gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Yatmadan bir saat önce yemek yememeli, sol yana yatmalı ve yatağın baş kısmı yükseltilmelidir.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının  Sebebini  CHP İlçe Başkanı açıkladı
Korkuteli

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının Sebebini CHP İlçe Başkanı açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli, 3 gündür ilçede yaşanan su kesintilerinin sebepleri hakkında açıklamada bulunarak, arızaların giderildiğini ifade etti.

Teleferik Kazasında Son dakika açıklaması  Başkan  Böcek’ten geldi
Antalya

Teleferik Kazasında Son dakika açıklaması Başkan Böcek’ten geldi

Antalya Tünektepe Teleferik'te meydana gelen kaza sonucu mahsur kalan vatandaşlar için yapılan kurtarma çalışmaları hakkında Son dakika açıklaması Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’ten geldi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'dan  Falez Planına Tepki
Muratpaşa

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'dan Falez Planına Tepki

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Antalya eski Divan Talya Otel’den Karpuz Kaldıran Özel Eğitim Merkezi Komutanlığı’na kadar uzanan yaklaşık 21 kilometrelik Antalya Lara sahil bandında planlama çalışmalarına başladığı iddialarına tepki gösteren Muratpaşa Belediyesi konuyla ilgili açıklama yaptı..

Antalya Kemer'de İyi parti Başkan adayı Mustafa  Gül  yapılan anketlerde açık ara önde
Kemer

Antalya Kemer'de İyi parti Başkan adayı Mustafa Gül yapılan anketlerde açık ara önde

Gül'ün, seçmenlerin güvenini kazandığı ve Kemer'in geleceği için umut vadettiği ifade ediliyor. Diğer adayların da halk nezdinde destek arayışında olduğu aşikâr ancak şu aşamada Mustafa Gül'ün açık ara önde olduğu belirtiliyor.

Antalya Konyaaltı Liman Halk Plajı açılışı yapıldı.
Konyaaltı

Antalya Konyaaltı Liman Halk Plajı açılışı yapıldı.

Konyaaltı Liman Halk Plajı açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 200 milyon liralık yatırım bedeliyle hayata geçirilen

CHP LİDERİ ÖZEL; “MUHİTTİN BÖCEK’İ BİR KEZ DAHA ANTALYA’DA ZAFERLE TANIŞTIRACAĞIZ”
Antalya

CHP LİDERİ ÖZEL; “MUHİTTİN BÖCEK’İ BİR KEZ DAHA ANTALYA’DA ZAFERLE TANIŞTIRACAĞIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, ‘Antalya Buluşması’nda binlerce kalabalığa seslendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Adayı Muhittin Böcek’e destek isteyen Özel, “15 gün sonra bir tarih yazacağız.