Yan yatanlarda boyun, sırt ve bel ağrıları daha az görülüyor

Uyku pozisyonu olarak sıklıkla sırtüstü, yüzüstü ve yan yatmanın tercih edildiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, "Uyku pozisyonunun omurga ağrıları üzerine etkisini inceleyen çalışmalar, devamı haberimizde...

Yan yatanlarda boyun, sırt ve bel ağrıları daha az görülüyor

Yan yatanlarda boyun, sırt ve bel ağrıları daha az görülüyor

Uyku pozisyonu olarak sıklıkla sırtüstü, yüzüstü ve yan yatmanın tercih edildiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, "Uyku pozisyonunun omurga ağrıları üzerine etkisini inceleyen çalışmalar, yan yatma alışkanlığı olan kişilerde boyun, sırt ve bel ağrılarının daha az görüldüğünü ortaya koydu." dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, boyun, sırt ve bel ağrıları açısından doğru uyku pozisyonu hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Özaras, boyun, sırt ve bel ağrılarının, yaşam kalitesini düşüren ve en sık doktora başvuru sebepleri arasında yer alan problemler olduğunu ifade ederek, dinlendirmeyen gece uykusu ve sabah ağrılı uyanmanın da günlük hayatı ve iş hayatını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Uyuma pozisyonu, yatak ve yastık seçiminin pek çok araştırmaya konu olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Özaras, şöyle devam etti:

"En sık uyuma şekillerinin sırtüstü, yüzüstü ve yan yatma olduğu biliniyor. Uyku pozisyonunun omurga ağrıları üzerine etkisini inceleyen çalışmalar, yan yatma alışkanlığı olan kişilerde boyun, sırt ve bel ağrılarının daha az görüldüğünü ortaya koydu. Omurgayı destekleyen bir yatakta yan yatma, omurganın en az yük taşıdığı ve dokuların zorlanmadığı bir uyuma pozisyonudur."

Orta sertlikte yataklar ideal

Yatağın niteliklerinin de omurga kaynaklı ağrıları azaltmada etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Özaras, "Yatak çok yumuşak olmamalı, omurganın fizyolojik pozisyonunu korumaya izin vermeli. Çok sert yataklar iyi destek sağlamakla birlikte genellikle kullanıcılar tarafından konforlu bulunmuyor. Bu nedenle orta sertlikte yataklar ideal. Ayrıca, yataklar terlemeye neden olmayan bir materyalden yapılmış olmalı" diye görüşlerini ifade etti.

Boyun bölgesinin desteklenmesi ağrıları azaltıyor

Prof. Dr. Özaras, uyku sırasında boyun bölgesinin uygun bir yastıkla desteklenmesinin boyun ağrılarını azalttığını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"İdeal yastık yüksekliği 10-12 cm'dir. Yatarken boyun çok arkaya, öne veya yana düşmemeli, orta hatta kalmalıdır. Boyun için özel üretilen kavisli veya rulo şeklindeki yastıkların ağrıyı azalttığı iddia edilmekte ancak yapılan araştırmalarda bunu destekleyen yeterli kanıt yok."

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Manavgat’ta belediyeye ait çöp kamyonu ile kamyonetin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı
Antalya

Manavgat’ta belediyeye ait çöp kamyonu ile kamyonetin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı

Kaza,25 mart 2026 çarşamba saat 09.00 sıralarında meydana geldi. Manavgat Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi'nden Hayvan Barınağı yönüne ilerleyen Selçuk Özdek'in kullandığı 07 LEH 79 plakalı Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne ait çöp kamyonu, aynı yönde giden Fen İşleri Müdürlüğü'ne ait Mevlüt Öz'ün kullandığı 07 LAR 49 plakalı kamyonetle çarpıştı

Antalya Cam Piramit'te Karadeniz ve Burdur rüzgarı esti
Antalya

Antalya Cam Piramit'te Karadeniz ve Burdur rüzgarı esti

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin geleneksel Ramazan etkinlikleri hafta sonu da devam etti. 15 Aralık 2026 pazar günü Karadenizliler ve Burdurlular Gecesi'nde konserler, halk oyunları ve çeşitli gösteriler düzenlendi.

Antalya Döşemealtı Belediyesi'nde Yolsuzluk Operasyonu: Eski Başkan Turgay Genç Dahil 22 Kişi Gözaltında
Döşemealtı

Antalya Döşemealtı Belediyesi'nde Yolsuzluk Operasyonu: Eski Başkan Turgay Genç Dahil 22 Kişi Gözaltında

Antalya'da Döşemealtı Belediyesi'ne yönelik asfalt ve kaldırım ihalelerine ilişkin soruşturmada, eski Belediye Başkanı Turgay Genç'in de bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Yaklaşık 125 milyon liralık kamu zararı tespit edildiği belirtildi.

Elmalı Yukarı Pazar’ın Makus Talihini "Kadın Emeği" Yeniyor!
Elmalı

Elmalı Yukarı Pazar’ın Makus Talihini "Kadın Emeği" Yeniyor!

Antalya Elmalı’nın en değerli noktalarından biri olan Yukarı Pazar (Eski Hal), büyükşehir belediyesinin restorasyonuna rağmen atıl kalma tehlikesiyle karşı karşıyayken, Kadın Emeği Dayanışma Topluluğu’nun dokunuşuyla yeniden canlandı.

"Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz" Projesinin Yeni Durağı Serik Oldu
Serik

"Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz" Projesinin Yeni Durağı Serik Oldu

AGC ve YÖRSİAD'ın "Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz" projesi Serik'te! Gazeteciler tescilli Serik çakısını yerinde inceledi. Detaylar haberimizde.

Aksu Belediye Meclisi’nde Sert Tartışma Başkan İsa Yıldırım’dan Büşra Özdemir’e Ağır Sözler!
Aksu

Aksu Belediye Meclisi’nde Sert Tartışma Başkan İsa Yıldırım’dan Büşra Özdemir’e Ağır Sözler!

Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, "Başarısız ve beceriksiz!" diyerek Büyükşehir Başkanvekili Büşra Özdemir'i sert sözlerle eleştirdi. Özdemir'in cevabı ve detaylar