Başkan Ali Bahar'dan domates ihracatı kısıtlaması açıklaması

Domates ihracatına getirilen kısıtlama kararı ile ilgili değerlendirmede bulunan ATSO Başkanı Ali Bahar, “Bakanlığın bu tebliği geri çekerek sektörle istişare etmesi doğru olacaktır." dedi.

Başkan Ali Bahar'dan domates ihracatı kısıtlaması açıklaması

Domates ihracatına getirilen kısıtlama kararı ile ilgili değerlendirmede bulunan ATSO Başkanı Ali Bahar, “Bakanlığın bu tebliği geri çekerek sektörle istişare etmesi doğru olacaktır. Bu yönde girişimlere başlamış bulunuyoruz” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2023’e kadar domatesteki fiyat artışını önleme gerekçesiyle getirilen ihracat kısıtlamasına ilişkin girişimlere başladıklarını duyurdu. Örtü altı domates üretiminin yüksek olduğu bir dönemde, bu kararın sektörle istişare edilmeden alındığını kaydeden Başkan Bahar, “Bakanlığın bu tebliği geri çekerek sektörle istişare etmesi doğru olacaktır. Bu yönde girişimlere başlamış bulunuyoruz” diye konuştu.

TİCARİ RİSKİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Konunun sektörle istişare edilmemesinin doğru olmadığını belirten Başkan Bahar, “Böyle bir karar alınması şaşırtıcı ve hatalıdır. İhracatı zaten zor koşullarda yapılan ürünlerde bu geçici karar ihracat pazarlarımızı tümüyle kaybetme riskini beraberinde getirmektedir. Bu karardan bir dönüş yoksa esnetilmeli ve en azından 48 saat süre tanınmalıdır İhracatçı firma bazında bir kota sunulmasını istiyoruz, aksi taktirde ihracatımızda geri dönüşü olmayan yaralar açılacaktır” diye konuştu. Ülkemizdeki deprem felaketinden ötürü ağır tahribat gören Hatay, Adıyaman bölgesine de olumsuz etkilerinin altını çizen Başkan Bahar, “İhracat, paketleme ve seralarda toplama faaliyetlerinde on binlerce işçi istihdam ediliyor. Bu bir nebze de olsa yaralara merhem oluyor ancak bu kısıtlama ile çalışamayan işletmeler işçilerini çıkarmak zorunda kalacaklar ve yaralar daha da derinleşecektir” dedi.

SEKTÖRE AĞIR YAPTIRIMLARI OLACAKTIR

Planlama yapılmadan, ihracatçı ve üretici ile istişare olmadan alınan kararların sektöre uzun yıllar etki edeceğini kaydeden Başkan Bahar, “Yıllarca rakip üretici ülkelerden güçlükle elde edilen pazarların bir günde kaybedilmesine sebebiyet verecek bir karar. Bu pazarların kaybı da bir sonraki yılın üretim planlamasını çok ciddi şekilde etkileyecektir” diye konuştu. Zincir marketlerin taahhüt altında olan Türkiye’de ki ihracatçılara ağır sorumluluklar yüklediğini dile getiren Başkan Ali Bahar, “İhracat izni verildiğinde ihracat yapacak maddi güçte ihracatçı sayısı ciddi azalacaktır. Sektör ağır tahribat görecektir. Ayrıca devam etmeyen ticari faaliyette ticari alacaklar ciddi tahsilat kaybına neden olacaktır” dedi.

ÜRETİCİ AĞIR TAHRİBAT ALACAK

Domateste tür çeşitliliği nedeniyle fiyat yelpazesinin de geniş olduğuna işaret eden Başkan Bahar, “Bazı domates türlerinin fiyatı genellikle daha yüksektir. Kuraklık nedeniyle temel gıda ürünlerinde önümüzdeki aylarda bu tür başka tedbirler alınabilir ama bu ürünler örtü altı üretim ürünleri olmamalıdır. Örtü altı üretim tarla ürünlerinden farklı, özellikli ürünlerdir” dedi. Nisan ve Mayıs döneminde daha ağır sorunların olacağını kaydeden Başkan Bahar, “Tek mahsül üretim domateslerinin ürün fiyatları mevsim itibariyle zaten düşecek ve bu dönemde böyle bir yasaklama yapılması üreticide ağır tahribatlara neden olacaktır” diye konuştu.

RAKİPLER DURUMU FIRSATA ÇEVİRECEKLER

En az 48 saat süre verilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Bahar sözlerini şöyle sürdürdü, “14 Nisan’da açılsa dahi yabancı zincir marketler başka tedarikçi ülkelerle anlaşmalar yaparak taahhüt verecektir ve Türkiye için dönüşü uzun yıllar alacaktır. Kaldı ki rakip üretici ülkeler özel ve uzun süreli anlaşmalar yapmadan ürünlerini vermeyeceklerdir. Bağlayıcı olmak için durumu fırsata çevireceklerdir. Hali hazırda taahhüt edilmiş işletmelerde yabancı marketlere hazırlanmış ürünler an itibariyle yasak kapsamına girmesi milyonlarla ifade edilen değerlerin kaybolmasıdır.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Elmalı'da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin temeli atıldı
Elmalı

Elmalı'da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin temeli atıldı

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Seçimden önce verdiğimiz vaad Ticaret ve Sanayi Odası belki de tarihinde ilk defa

 Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'yü ziyaret Eden  Antalya TSO Başkanı Ali Bahar  neler görüştü
Kepez

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'yü ziyaret Eden Antalya TSO Başkanı Ali Bahar neler görüştü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ve Antalya Toptancılar Birliği Başkanı Emrah Tatlı Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'yü ziyaret etti.

Bu iftar Çook Konuşulacak
Antalya

Bu iftar Çook Konuşulacak

Korkutelililer Derneği'nin (ANTKORDER) Şöförler Odası binasının görkemli salonunda düzenlediği, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı.. Dernek Başkanı Adnan İmirgi ve Yönetim Kurulu tarafından Özenerek hazırlanan iftar yemeği,

Antalya OSB Teknik Koleji’nde bir ilk daha gerçekleşti.
Antalya

Antalya OSB Teknik Koleji’nde bir ilk daha gerçekleşti.

Öğrencilerine sunduğu imkanlar, son teknoloji mesleki eğitim atölyeleri, alanında uzman eğitmenleri ile Türkiye’nin en iyi teknik

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, Antalya OSB de incelemelerde bulundu.
Antalya

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, Antalya OSB de incelemelerde bulundu.

Antalya OSB ve ATSO Başkanı Ali Bahar’ın konuğu olan TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, Bölgede incelemelerde bulundu.

Antalya OSB Yönetimi, Bulgaristan’ın önde gelen iş inşalarından oluşan alım heyetini konuk etti
Antalya

Antalya OSB Yönetimi, Bulgaristan’ın önde gelen iş inşalarından oluşan alım heyetini konuk etti

Bulgar heyet ile nokta atışı eşleştirilen Bölge firmalarının temsilcileri yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi. 32 Bölge firmasının katıldığı B2B görüşmelerinde, olası iş birlikleri ve yeni ihracat bağlantıları değerlendirildi.