Fırıncılar sıkıntıda önlem alınmazsa hububat üretim bitecek

Artan ekmek maliyetlerini düşürmek için devreye sokulan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ucuz un satması üreticiye nefes aldırsa da yeni maddi külfetleri beraberinde getirdi. Artan girdi maliyetleriyle zorlaşan ekmek üretiminde alınan önlemlere rağmen sektörün sorunları bitmiyor.

Fırıncılar sıkıntıda önlem alınmazsa hububat üretim bitecek

Artan ekmek maliyetlerini düşürmek için devreye sokulan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ucuz un satması üreticiye nefes aldırsa da yeni maddi külfetleri beraberinde getirdi. Artan girdi maliyetleriyle zorlaşan ekmek üretiminde alınan önlemlere rağmen sektörün sorunları bitmiyor.

Ekim ayı başında Antalya’da toplanan Ekmek Fiyat Tarifesi Komisyonu’nda, ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’ kapsamında ocak ayına kadar zam taleplerinin durdurulması nedeniyle dolaylı çözümler gündeme gelmişti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tonu bin 100 liradan piyasaya un vereceğini açıklaması da fırıncılara geçici nefes aldırdı. TMO’nun elinde 2 milyon tonun üzerinde stok olduğu belirtilse de uygulama yeni sıkıntıları beraberinde getirdi.

6 AYLIK FİNANSMAN YÜKÜ

Hükümetin un fiyatlarının gerilemesine yönelik önemli adımlar attığını hatırlatan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi ve un fabrikası sahibi Nuri Büyükselçuk, TMO’nun uygun fiyatlı satışları sayesinde un fiyatlarında yüzde 20’lere yakın gerilemeler olduğunu söyledi.

Bu önlemler sayesinde kısa süre de olsa nefes aldıklarını belirten Büyükselçuk, “Fakat TMO’nun satışları tamamen peşin bazlı olduğu için, fırıncılar üretimin devamlılığını güvence altına almak için stok yapmak zorunda.

Böylece 6 aylık bir finansman yüküyle karşı karşıya kalıyoruz. Dolar fiyatları bir miktar düşmüş olsa da faizlerde aynı oranda bir düşüş gerçekleşmedi. Bu nedenle tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayan sektörler, kredi çekip stok yaptıkları için çok ciddi finansman yükü altına giriyor” dedi.

HUBUBAT ÜRETİMİ BİTECEK

Üreticilerin ayakta kalabilmesi için devlet bankalarının bu sektörlere pozitif ayrımcılık yapmasını isteyen Büyükselçuk, “Ülkemiz tarımını bekleyen en büyük sorunlardan biri tarım ürünlerinin ekiminde yaşanan gerilemedir.

2000 yılında Türkiye’de 92-94 milyon dekar buğday ekimi yapılırken, maalesef bu geçen sene 77 milyon dekara düştü. 2018’deki beklenti ise 72 milyon dekar. Son 17-18 yılda ekim yapılmayan alan 30 bin kilometrekareye ulaştı.

Biz şu anda kurlar, faizler, ekmek fiyatları gibi gündelik sorunları konuşuyoruz. Ama eğer gerekli önlemler alınmazsa birkaç sene içinde üretilen hububat kalmayacak” uyarısında bulundu. Kaktüshaber

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Alanya 12 km Doğu Çevre Yolu Ve Demirtaş Kavşağı Hizmete Açıldı
Antalya

Alanya 12 km Doğu Çevre Yolu Ve Demirtaş Kavşağı Hizmete Açıldı

Alanya Doğu Çevre Yolu ve Demirtaş Kavşağı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi tanıtıldı geleceği konuşuldu
Korkuteli

Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi tanıtıldı geleceği konuşuldu

ATSO’nun öncülüğünde ve Antalya Valiliği’nin desteğiyle hayata geçirilen Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi’nin tanıtım toplantısı, kamu ve sanayi temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

Alanya Yağmura teslim oldu sağanak yağışta Alt geçitlerde araçlar mahsur kaldı
Alanya

Alanya Yağmura teslim oldu sağanak yağışta Alt geçitlerde araçlar mahsur kaldı

Antalya'nın Alanya ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış, bugün öğleden sonra şiddetini artırarak yaşamı olumsuz etkiledi.

Elmalı Devlet Hastanesi'nde MR Cihazı Hizmete Girdi
Elmalı

Elmalı Devlet Hastanesi'nde MR Cihazı Hizmete Girdi

Antalya Elmalı Devlet Hastanesinde Hastaneye kazandırılan Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme cihazı, kurulum ve gerekli test süreçlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından bugünden itibaren hasta kabulüne başladı.

Korkuteli'nde Polis Motosiklet Sürücülerini uyardı ve Kask Dağıttı
Korkuteli

Korkuteli'nde Polis Motosiklet Sürücülerini uyardı ve Kask Dağıttı

Antalya ili Korkuteli ilçesinde artan motosiklet kazalarını azaltmak amacıyla İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından farkındalık uygulaması yapıldı devamı haberimizde

Küresel Gazeteciler Konseyi  “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
Alanya

Küresel Gazeteciler Konseyi “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), 6-9 Kasım’da 41 ülkeden 310 gazetecinin katılacağı etkinliklerle medya diplomasisi misyonuna uygun olarak kapsamlı bir programla bir kez daha ulusal ve uluslararası medya gündeminde yerini almaya hazırlanıyor.